2% din impozitul pe venit - sugestii pentru 2015 ( partea a doua)

Ziua buna, dragilor.
 Am revenit cu inca vreo cateva sugestii pentru minunatii 2% pe care ii putem dona unei cauze in care credem. Asa cum am spus acesti bani nu raman la noi in buzunare, asa ca, ori ii donam, ori ii lasam sa se duca in gaura neagra numita "taxe si impozite" ( fapt care nu ne ajuta cu nimic)
Sa purcedem deci:


2. pentru animale:

- Asociatia pentru protectia animalelor ROBI. Chiar merita."Infiintata in 2001 prin vointa a 12 membri fondatori Asociatia Robi are drept scop protectia animalelor, in mod special a celor de companie: caini si pisici.(..)Membrii asociatiei isi desfasoara activitatea pe baza de voluntariat." . Daca aveti nevoie de un raport de activitate, puteti da click la ei pe pagina principala si veti citi mai multe. Puteti chiar sa faceti cunostiinta cu voluntarii aici . Cei de la ROBI au multe proiecte pentru care chiar merita sustinerea noastra: demersuri catre autoritati , campania "Stop abandonului, sterilizeaza" , adapost pentru caini, pisicile asociatiei ROBI, doneaza o conserva si multe altele pe care le gasiti pe aceasta pagina. In plus zi de zi gasiti stiri despre ei si ii veti putea urmari si trimite energii pozitive aici. Daca sunteti in cautare de caini si pisici pentru a le oferi o casuta, va recomand sa luati de la ei pentru ca sunt foarte ingrijiti, curati si ati face o fapta buna. Ca sa nu mai zic cate povesti de succes au si cate animale au ajutat , iaca unde le puteti vedea : caini adoptati si pisicile care si-au gasit casuta. Daca nu aveti spatiu sa cresteti un animalut sau nu puteti din alte motive, ii puteti ajuta donand: cei 2%  ii gasiti la acest link , dar au si urgente finaciare la care au mare nevoie de ajutor. De asemenea poti adopta virtual un caine sau o pisica. Eu ii recomand cu caldura pentru ca iau cazuri grave ( si nu numai) si se lupta sa salveze suflete nevinovate, ii duc la veterinar, ii ingrijesc si ii dau sanatosi si voiosi spre adoptie, Chiar fac o treaba foarte buna, desi sunt putini si functioneaza doar pe baza de voluntariat. Daca stirile de pe site nu sunt foarte actuale, nu va ingrijorati, asta nu inseamna ca nu mai fac nimic, ci tocmai, fac atat de multe ca nu au timp sa actualizeze. Insa au si pagina de Facebook unde pot sa va tina la curent mai usor.

3. social:

- Samusocial Romania. Pe site-ul lor gasim cu ce se ocupa ei la noi in tara: "  SamusocialdinRomania (Serviciul de Ajutor Mobil de Urgenta), asociatie de drept romanesc, este un dispozitiv de interventie de urgenta care vine in intampinarea persoanelor celor mai desocializate care au fost reduse la stadiul de simpla supravietuire, caci au devenit “victime” care nu mai pot si nici nu mai stiu cum sa beneficieze de ajutoarele de drept comun." . Pagina  de proiecte ne pune la curent cu activitatea lor si ne motiveaza sa ii ajutam la randul nostru , iar pe bog va sunt prezentate cazuri, up close and personal. Eu am fost la ei acum cateva luni (in doua locatii din sectorul 6 : pe langa Cotroceni si pe undeva pe langa prelungirea Ghencea) sa donez niste hainute, Oamenii de acolo au fost absoluti minunati, foarte calzi, comunicativi si entuziasmati. Ne-au povestit cazuri si ce au facut pentru a imbunatati viata celor atat de urgisiti, ne-au multumit pentru hainute si ne-au explicat ca fiecare gest conteaza. Numai ca, daca doriti sa donati hainute, trebuie sa fie de sezon, pentru ca nu au spatiu de depozitare. Si chiar cand am plecat de acolo am vazut ca au si consiliera psihologica. De fapta iata lista lor cu servicii: asistenta sociala si medicala, consiliere psihologica, consultatii psihiatrice, medicamente, mancare, imbracaminte, saci de dormit, acte de identitate, ajutoare sociale, dosare sociale si de pensii, reinsertie socio-profesionala, acompaniere socio-profesionala. Donati 2% descarcand formularul aici sau implicati-va cu diverse donatii: click, click si click.

- Uleiosul. De ce am pus acest proiect in categoria social? Pentru ca el se bazeaza pe educarea oamenilor, incercand sa ii faca sa constientizeze importanta actiunilor zilnice asupra mediului. O societate curata, este o societate educata, si o putem pastra asa, dand un exemplu chiar de acasa altor membri ai familiei, copiilor si prietenilor, Mai ales ca eforturile sunt minime, dar avantajele sunt maxime. Cu ce se ocupa Uleiosul? " Proiectul Uleiosul este un proiect pilot de colectare urbană a uleiului alimentar și a grăsimilor alimentare de uz casnic și de la persoane juridice, colectare ce urmează a se face cu ajutorul cargo bike-urilor.", De ce e nevoie de un asemenea proiect? Rapunsul la intrebare il gasim tot pe site: "Implicându-ne în zona noastră de confort și dezvoltând un obicei cu impact nu doar asupra mediului (uleiurile uzate nu sunt biodegradabile, iar expunerea lor, chiar și accidentală, în mediul înconjurător afectează grav ecosistemul) dar și asupra noastră (uleiul alimentar și toată familia lui, strică și înfundă canalizări) putem ajunge și la alte obiceiuri sănătoase cum ar fi stingerea luminii când părăsim o încăpere, oprirea apei când plecăm din fața chiuvetei sau chiar la colectarea selectivă a altor deșeuri.". De ce cu cargo bilkes? Pentru ca: "Îmi doresc să arăt că în București lucrurile se pot face și altfel decât cu o mașină. Într-un oraș sufocat de tot mai multe mașini, în care aerul pe marile bulevarde a devenit irespirabil la orele de vârf, schimbarea percepției că autoturismul este singurul mijloc de transport, viabil în orice situație, poate și trebuie să vină și de la noi. De aici și dorința de a transporta uleiul rezidual colectat cu ajutorul bicicletelor utilitare (eng. cargo bike-uri)." Si fiindca omul asta spune tot ce trebuie pe site, il voi lasa pe el sa vorbeasca un pic si la mine pe blog: "Poate că a devenit deja un stereotip ideea de a colecta deșeuri, dar ele încet dar sigurchiar ne afectează viața în timp și tocmai pentru că efectele mediului toxic în care trăim se resimt pe termen lung tindem să neglijăm micile gesturi care ar putea duce la o viață mai sănătoasă, atât pentru noi cât și pentru cei din jurul nostru.

Deşeurile de grăsimi și ulei alimentar nu numai că dăunează mediului înconjurător si omului, dar și depunerea acestora pe pereții sistemului de canalizare provoacă obturări regulate, efecte urât mirositoare, coroziune mai rapidă a țevilor de scurgere și au influență negativă asupra funcționării stațiilor de epurare și duce până la blocarea și distrugerea acestora.

Prin Marea Uleiadă ne dorim să ajungem în casele voastre, a acelora dintre voi care alegeți să fiți mai atenți cu mediul din jurul vostru printr-o implicare activă în colectarea unor astfel de deșeuri. " 

   Stiu din proprie experienta ca cel din spatele minunatului proiecte este implicat trup si suflet, pentru ca l-am cunoscut atunci cand l-am chemat sa ii inmanez o portie de ulei uzat colectata de mine. Am vazut multa pasiune si dorinta de a schimba in bine ceva din societatea noastra. Am vazut si minunata cargo bike, Si atata determinare si placere de a duce la bun sfarsitceva bun, incat m-a convins total. Asa ca , va recomdand din toata inima sa il chemati ("Suna la: 0741.027.082 si venim sa preluam uleiul uzat Gratuit." Gasiti pe site-ul sau toate detaliile) si sa ii donati cei 2% din impozitul pe venit. 

   Orice ati alege, donati. E asa de usor sa faceti o fapta buna si sa sustineti proiecte fascinante, incat e pacat ca aceasta oportunitate sa nu fie folosita.
     Spor la completat formulare, o zi faina sa aveti!

( Formularele se descarca, se completeaza si se trimit prin posta la adresa: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Str. Apolodor nr. 17, Sector 5, Bucureşti - 050741.). NU uitati ca termenul limita pentru trimiterea formularelor este de 24 mai!

Etichete: , , , , , , ,