Pagini

duminică, 12 iulie 2015

Deseurile electronice si electrocasnice

   Heeii, dragii mei,  azi m-am hotarat sa "pun mana pe penita" si sa va spun cum am scapat eu de toate electricele si electrocasnicele stricate din casa.
    De-a lungul vietii mi-am descoperit latura strangatoare,  asa ca la un moment dat ma  impiedicam de tot felul de "jucarii": radio,  aparat de aer condiționat, ceasuri etc,  stricate,  dar pastrate,  ca vorba aia: " niciodata nu se stie" .... Cred ca, în secret, asteptam sa le vina mintea la cap si sa se repare singure :))))
     Pana intr-o zi, când, satula de slalom prin casa,  am zis ca trebuie sa fac ceva in privinta asta.  Si cum toate adunate erau grele, iar la gunoi nu e ok sa fie lasate pentru ca :
1) polueaza:
"  au in compozitie substante deosebit de periculoase: mercur, plumb, crom, brom, substante halogene ca CFC-cloro-fluoro-carbon (responsabil pentru diminuarea stratului de ozon).

- Un tub catodic al unui televizor polueaza 50 de metri patrati de sol timp de 30 de ani
- Sistemul electronic al ceasului desteptator contine mercur
- Frigiderele contin cloro-fluoro-carbon
- Telefoanele celulare, calculatoarele contin metale grele si metale rare
- Daca ar fi incinerate, deseurile de echipamente electrice si electronice ar elibera anual o cantitate de 36 tone de mercur si 16 tone de cadmiu

Fiind atat de periculoase, aceste deseuri nu mai trebuie sa ia calea gropilor de gunoi. Trebuie sa fie colectate separat si reciclate.

Se pot face mari economii de materie prima gandindu-ne ca din tubul catodic al unui televizor se pot scoate doua kilograme de plumb. " ( informatie preluata de aici )
 2)  Unele erau atat se mari încât nu ar fi incaput in tomberoane si pur si simplu era dovada de nesimtire sa le las langa, pentru ca asta insemna sa fac mizerie si sa incomodez trecatorii. Iar traiul in comunitate inseamna sa nu fim preocupati doar de noi,  ci sa realizam ce consecinte au faptele noastre pentru ceilalti si sa gasim calea cea mai ok pentru toata lumea
3) Duse la groapa de gunoi nu faceau decat sa mareasca mormanul,  fara sa fie util cuiva acest lucru. Si dacă o tinem tot asa,  vom ajunge sa fim sufocați de gunoaie,  ca în China.
        Asa ca am ales calea responsabila si,  în acelasi timp, cea mai usoara si am sunat la o firma care se ocupa de reciclarea lor. Discutia s-a derulat rapid si politicos. Am stabilit sa vina a doua zi. S-a intamplat ca a doua zi sa nu mai poata veni pentru ca li se umpluse masina,  insa au fost oameni de bun simt si m-au anuntat din timp sa nu stau sa ii astept în van. Am stabilit alta zi,  au venit, le-au ridicat de la usa. Totul s-a desfasurat in buna ordine, politicos,  usor si fara niciun cost. Recomand din suflet.
Pe cei de la RoRec ii găsiți pe site-ul lor , pe pagina de Facebook ( https://m.facebook.com/AsociatiaRoRec ) si ii puteti contacta la numarul gratuit 0800444800 . Tot de pe site am aflat si ce fel de aparate sunt mai OK pentru noi si mediu. Usor, rapid, eficient, nepoluant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu