Pagini

luni, 4 iulie 2016

Iulie fara plastic

               Buna, dragilor. Luna asta in multe colturi de lume este imbratisata o provocare foarte interesanta si benefica pentru natura: o luna intreaga fara plastic. Plasticul este una din problemele majore de mediu. In primul rand pentru ca este facut sa dureze o vesnicie si, deci, nu e biodegradabil, in al doilea rand pentru ca nu orice plastic poate fi reciclat (de exemplu pungile alea foarte subtiri) si in al treilea rand ca nu toata lumea recicleaza ( desi e un mod simplu si usor de a mentine natura curata si a avea un trai sustenabil), asa ca majoritatea ambalajelor ajung sa inmulteasca muntii de gunoi deja existenti, sau chiar sa zboare pe unde nici nu te gandesti: in rauri, in pomi s.a.m.d. In fiecare zi vad mormane de gunoie, majoritatea plastic, aruncate prin parcuri, gradini, strazi, marile si oceanele sunt si ele destul de sufocate de aceasta lucru mult prea utilizat in viata noastra.
                Asa ca, atunci cand am aflat de Plastic free July, am fost extrem de incantata si nu am rezistat sa nu incerc si eu. Am inceput simplu: cu o vizita la piata. M-am inarmat cu cateva sacose de panza si o casoleta, da, recunosc, de plastic, dar pe care deja o aveam acasa si am vrut sa ii dau o utilizare eco friendly. Boyfriendul facea misto de mine, în special la faza cu casoleta, dar nu am dat inapoi, mai ales ca si el ma sustine si ma intelege. Asa ca am purces: am luat rosii si am rugat vanzatoarea sa imi puna direct in sacosa de panza, am luat vinete pe care le-am pus intr-o alta sacosa de panza, am luat paine integrala cu seminte de  la brutarie, neambalata in plastic si am asezat-o frumos in sacosa. Apoi am fost la niste mici producatori din piata si am luat branza si am rugat doamna care vindea sa imi puna in casoleta, ceea ce a si facut. Ba a fost draguta si mi-a si taiat bucata, astfel incat sa incapa mai bine in casoleta. Ultimele item-uri au fost niste visine ( vreo doua kile) tot intr-o sacosa de panza si un pepene.
                   A fost usor si amuzant. Recunosc, am intampinat si mirari: "direct in sacosa?!", dar am fost zambit frumos, nu am dat inapoi si am explicat ca nu conteaza daca mi se murdareste sacosica de panza pentru ca o spal si ca vreau sa nu cumpar plastic atat cat pot. Nu stiu daca toata lumea a inteles sau nu gestul meu, pentru ca nu am stat sa explic, dar mi-au facut pe plac si pana la urma am reusit sa ma intorc acasa fara plastic deloc si, practic, fara gunoi. Voi incerca sa continui asa toata luna iulie.  Chiar daca nu reusesc 100%, merita sa fac tot posibilul, In fond nu e chiar asa greu cum pare initial, trebuie doar cautate alternativele. Si am fost tare happy si mandra de mine. In plus, cumparand local luam produse mai sanatoase, mai proaspete  si susținem economia locala.
                  Va urez si voua o luna fara plastic. Astept si povestile voastre. Va puteti inscrie in comunitatea celor care au acceptat un iulie fara plastic aici.  Si puteti pune poze pe instagram cu hastagul #plasticfreeejuly si puteti sa imi dati tag @korydeea pentru a mi se umple si mie inima de fericire. Eu va voi tine la curent cu proiectul. Seara faina, dragilor. Va las o poza mai jos, desi nu am apucat sa pozez chiar tot ca apucasem sa bag deja în frigider.







             

2 comentarii:

  1. felicitari pentru intiativa! e o chestie tare buna! eu, recunosc, mai am deficiente la aceste capitole. si ma oftic ca de multe ori uit de sacosile de acasa si iau altele la magazin :( dar incerc si eu sa fiu mai responsabila in ceea ce priveste mediul, doar am terminat facultatea pe profilul asta :p

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc pentru susținere. Nici eu nu reușesc chiar 100% (de exemplu nu am găsit lapte fara dop de plastic, dar măcar am luat la cutie din carton provenit din surse controlate). Important e să nu renunțăm. Recunosc că mai uit si sacoșele. Dar atunci ori iau tot o sacoșă eco sau pur și simplu le iau în brațe. Hahaha. Felicitări pentru încercarea de a fi responsabilă cu mediul. Ce facultate mai exact (dacă nu sunt prea indiscretă)? Mă bucur tare să aud oameni care vibrează cu încercările de zero waste si reciclare. Sper sa ne mai "auzim" ☺ si sa mai facem schimb de idei ☺

    RăspundețiȘtergere